Gentoo Linux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Gentoo Linux (kiejtés /ˈdʒɛntuː/ dzsen-tú[3]) egy Linux disztribúció. A tervezésénél fő szempont volt a modularitás, hordozhatóság és az optimalizálhatóság a felhasználó gépének megfelelően. Ezt úgy éri el, hogy az összes program alapvetően forrásból telepíthető a felhasználó által megadott optimalizálási paraméterekkel. A nagyobb programcsomagok rendelkezésre állnak előre lefordított, bináris formátumban is különböző architektúrákra. A Gentoo mindezt a Portage csomagkezelési rendszer használatával éri el.

A Gentoo Linux a hosszú farkú szamárpingvin (Pygoscelis papua) angol megfelelőjéről kapta a nevét a gyorsaságuk és alkalmazkodóképességük miatt.[3] A szamárpingvin akár 36 km/h-s sebességgel is képes úszni és kiválóan alkalmazkodik a legzordabb időjáráshoz is.

A Gentoo forrásalapúsága és nagyfokú rugalmassága miatt kiválóan alkalmas forkolásra, saját disztribució kiadására, hisz könnyen saját igényre szabható a rendszer. Köztük, olyan nem kis cégek is vannak, mint pl. a Google a Chromium OS disztribúciójával.

Link:  https://gentoo.org/

Az oldal hírei:  https://gentoo.org/feeds/news.xml

0 $type={blogger}:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések