Debian

MI az a Debian?

A Debian projekt olyan emberek társasága, akik közös céljuknak tekintik szabad vagy nyílt forráskódú számítógépes operációs rendszer létrehozását. Ezt az operációs rendszert, amit létrehoztunk Debian-nak hívják.
Az operációs rendszer olyan alapvető programok és alkalmazások halmaza, amik lehetővé teszik a számítógép működését. A kernel az operációs rendszer magja, amely az alapfeladatokat végzi, és más programokat indít.
A Debian rendszerek jelenleg Linux vagy FreeBSD kernelt használnak. A Linuxot Linus Torvalds indította útjára, és többezer programozó fejleszti világszerte. A FreeBSD egy operációs rendszer, ami kernelt és más szoftvereket tartalmaz.
Ugyanakkor folyamatban van a Debian fejlesztése más kernelekre is, elsősorban a Hurdra. A Hurd szerverprogramok gyűjteménye, amelyek egy mikrokernel (mint például a Mach) felett futnak, és különböző funkciókat implementálnak. A Hurd szabad szoftver, és a GNU projekt eredménye.
Az operációs rendszert kitöltő alapprogramok nagy része a GNU projektből származik; ez a magyarázata a GNU/Linux és GNU/FreeBSD neveknek. Ezek szintén szabad programok. Az embereknek természetesen alkalmazásokra van szükségük: olyan programokra, amelyekkel el tudják végezni munkájukat, dokumentumok szerkesztésétől kezdve az üzletvezetésen és a játékokon át a programírásig. A Debian több mint 51000 csomagot (könnyen telepíthető formátumba csomagolt lefordított szoftvert) tartalmaz – mindegyikük szabad szoftver.
Az egész olyan, mint egy torony. Legalul van a kernel. Efölött az alapprogramok (toolok). Ezután az alkalmazói programok következnek. A torony tetején van a Debian – a Debian gondosan összeilleszti és rendszerbe szervezi mindezt, hogy együtt is jól működjenek.

Link: https://www.debian.org/index.hu.html

Debian News:  https://www.debian.org/News/news

0 $type={blogger}:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések